Ambulante hulpverlening

Pedagogisch Adviesbureau De Opstap biedt Behandeling en Begeleiding. Wij staan voor maatwerk: wij bieden de hulp die nodig is. Daarom stemmen wij voor ieder gezin het hulpverleningstraject af op de specifieke hulpvraag en behoefte. Dat betekent ook dat de duur van een traject per gezin verschilt. Wij bieden de volgende behandelingen en begeleidingsvormen.

Onze diensten

  • Intensief Ambulante Gezinsbehandeling (IAG)
  • Psycho-educatie bij ASS, ADD, ADHD, angst, hoogsensitiviteit en (vermoeden van) hoogbegaafdheid
  • Methodische Ouderbegeleiding
  • Systeemgerichte Opvoedondersteuning
  • Praktische Opvoedondersteuning
  • Individuele Behandeling/Begeleiding aan kinderen en jongeren
  • Groepsbijeenkomsten:
    • Ouderbijeenkomsten Hoogbegaafdheid: voor ouders met een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind
    • Peergroup svoor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en jongeren
  • Pedagogisch Spreekuur (gratis)

Voor gezinnen: elkaar beter leren begrijpen

Het is belangrijk dat je mag zijn wie je bent, zeker thuis. Ieder mens wil gehoord en gezien worden in zijn behoeftes. Dit geldt zowel voor ouders als voor kinderen. Daarom is het belangrijk om elkaars behoeftes goed te begrijpen. Een gezinssysteem komt onder druk te staan als er steeds meer, of terugkerende problemen zijn. Dit zorgt voor een negatieve dynamiek en mogelijk gevoelens van onveiligheid. Het kan tussen ouders onderling spelen of met één of meerdere kinderen. Pedagogisch Adviesbureau De Opstap biedt Behandeling en Begeleiding aan gezinnen als het niet goed meer lukt om de negatieve cirkel te doorbreken.

Hoe helpen wij?

We inventariseren de problemen die de afzonderlijke gezinsleden ervaren en onderzoeken hoe iedereen elkaar ervaart. Dit doen we systeemgericht, dat wil zeggen dat we naar de interactie tussen de gezinsleden kijken. We brengen de onderliggende patronen die in het gezin aanwezig zijn, samen in kaart. We onderscheiden daarbij helpende en niet-helpende patronen. De helpende patronen is dat wat goed gaat in het gezin. Dat gaan we versterken. De niet-helpende patronen gaan we doorbreken, door inzicht en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Op deze manier werken we toe naar meer verbinding tussen de gezinsleden. Zo leren de gezinsleden nieuw gedrag en kunnen zij in de toekomst zelf uit het patroon stappen.

 

Voor ouders: goed-genoeg ouderschap

Met de geboorte van je kind, wordt je ouders. Dit is een heel nieuwe rol en het zorgt ervoor dat er een nieuw evenwicht gevonden moet gaan worden. In het ene gezin verloopt dit proces soepeler dan bij het andere gezin. We gaan met je kijken wat je nodig hebt om je rol als ouder goed te vervullen. Soms zijn ouders het oneens over bepaalde onderwerpen of verschilt de opvoedstijl wezenlijk. Een nieuw evenwicht vinden na een echtscheiding of binnen een samengesteld gezin, kan eveneens een flinke klus zijn.

Hoe helpen wij?

In de Methodische Ouderschapsbegeleiding is er aandacht voor de complexiteit van ouderschap. Naast de opvoedtaken spelen ook andere factoren een rol. Denk hierbij aan de taakverdeling tussen de ouders en ouderschapsgroei, maar ook de gezinssamenstelling en de eigen opvattingen over wanneer je een goede ouder bent maken jou tot de ouder die je bent. We leggen de focus op deze factoren om ouders te helpen hun ouderrol weer beter in te vullen.
In de Opvoedondersteuning bieden we zowel systemische als praktische ondersteuning bij de opvoeding. We kijken met ouders naar hun eigen behoeftes en naar de oorsprong hiervan. Ook kijken we naar de behoeftes van hun kind. We leren ouders om de behoeftes van alle gezinsleden te vertalen naar praktische opvoedvaardigheden, zoals het stellen van grenzen en structuur bieden, maar ook ruimte maken voor gevoelens en het kind helpen zich te uiten. Door de opvoedvaardigheden beter af te stemmen op het kind, voeren ouders weer steviger de regie in hun gezin.

 

Voor kinderen en jongeren: waarom doe je zoals je doet?

Kinderen en jongeren laten door hun gedrag zien dat ze niet lekker in hun vel zitten. Ze hebben last van hoofd- of buikpijn of ze zijn stiller en meer terug getrokken. Of je kind is juist brutaler of vaker dan normaal angstig, boos of verdrietig. Ook kan het zijn dat je kind de wereld anders ervaart en begrijpt dan andere kinderen en zich ook daadwerkelijk anders voelt. Een kind dat niet goed in zijn vel zit, kan zich daar erg onzeker over voelen. Dit kan leiden tot een  negatief zelfbeeld.

Hoe helpen wij?

Wij kijken met het kind naar de vraag onder het gedrag: wat maakt dat jij je zo voelt en zo doet? Eerst vragen stellen en onderzoeken, dan samen kijken naar oplossingen. Wij kijken juist ook naar de kwaliteiten van het kind. Een positief zelfbeeld is erg belangrijk om je goed te voelen. Daarnaast is er aandacht voor het leren van vaardigheden, zoals sociale vaardigheden en executieve vaardigheden. Wanneer er sprake is van autisme, ADHD, ADD of angstproblematiek kunnen we gericht werken aan specifieke problemen en behoeftes zoals structuur, sociale vaardigheden en helpende gedachten. Wij bieden ook hulp als er sprake is van Hoogbegaafdheid. Naast hulp aan het individuele kind bieden wij ook groepstrainingen aan. Deze trainingen kunnen los gevolgd worden, maar ook een onderdeel zijn van een hulpverleningstraject aan een het gezin.

We vinden het belangrijk dat kinderen zich ook buitenshuis prettig voelen. Waar dat nodig is, leggen we graag contact met scholen, kinderopvang/bso en bijvoorbeeld sportclubs om tips te geven.

 

Groepsbijeenkomsten

Wij bieden de volgende groepsbijeenkomsten:

  • Ouderbijeenkomsten Hoogbegaafheid
  • Peergroup voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en jongeren (4-7 jaar, bovenbouw basisschool, jongeren op het voortgezet onderwijs

Lees hier meer over onder Groepsbijeenkomsten.

 

Pedagogisch Spreekuur voor ouders, kinderen en jongeren

Het Pedagogisch Spreekuur is een laagdrempelige manier om snel een antwoord te krijgen op uw opvoedvraag.  Er zijn geen kosten verbonden aan het Pedagogisch Spreekuur. U kunt bij ons terecht wanneer u een vraag heeft of zich zorgen maakt over bijvoorbeeld:

  • De ontwikkeling van uw kind
  • Het opvoeden van uw kind
  • Balans vinden tussen werk en vrije tijd (voor zowel kinderen als u zelf)
  • Irritaties/(hoogoplopende) ruzies onderling
  • De veiligheid van uw kind.

Ditzelfde spreekuur is ook voor kinderen en jongeren. Jullie kunnen je ook aanmelden voor het telefonisch spreekuur. Het is gratis. Je kunt bellen met vragen over bijvoorbeeld:

  • Het plannen van je huiswerk
  • Als je je erg verveelt
  • Wanneer je last hebt van je broer(tje)/zus(je)
  • Toenemende ruzies met je ouders
  • Als je je onveilig voelt

Tijdens het spreekuur ga je in gesprek met één van onze hulpverleners. We luisteren, geven advies en zoeken samen met je naar een oplossing. We hopen dat je na het gesprek de hulp hebt gekregen die je nodig had. Mocht dat niet zo zijn, of als wij inschatten dat er meer hulp nodig is, dan kijken we graag mee of verwijzen we je door.

Ik wil mij aanmelden voor het Pedagogisch Spreekuur.